• Adatok frissítése

    Az aScAgenda program adatai frissítve
  • Adatok frissítése

    Az aScÓrarend program adatai frissítve
  • A Selye Gimnázium Nyitra megye legjobbja

    A tanulmányi versenyeredmények alapján ismét a komáromi Selye János Gimnázium lett Nyitra megye legjobb gimnáziuma, a sportversenyeket tekintve pedig a második helyet szerezte meg.

    „Ez az eddigi legjobb eredményünk, a tanulmányi versenyek összesítésében már voltunk elsők, de a sport terén korábban a negyedik helyig jutottunk – tájékoztatta lapunkat Andruskó Imre igazgató. – Ez utóbbira külön büszkék vagyunk, hiszen csupán egy sportgimnázium előzött meg bennünket. Kiemelném a fiúk röplabdacsapatát, amelyik az országos bajnokságban harmadik lett, labdajátékokban iskolánk csapata még nem soha nem volt ilyen sikeres. A lányok kézilabdában a kerületi bajnokságon a 2., kosárlabdában pedig a 3. helyen végeztek.” Hosszú lenne felsorolni a tantárgyversenyeken elért eredményeket, viszont érdemes megjegyezni, hogy a reál és a humán tantárgyakból is születnek kiemelkedő teljesítmények.

    A demográfiai mélypont a Selye Gimnáziumot is elérte, idén a tervezett négy helyett csak három nagygimnáziumi osztályt tudtak nyitni. „Míg 2000-ben Szlovákiában a 15 évesek, azaz a potenciális középiskolások száma 87 és fél ezer volt, addig idén már csak 50,6 ezer – mutatott rá az igazgató. – Nagy a konkurenciaharc az iskolák között, ezért is fontos, hogy évről évre jó eredményeket tudjunk felmutatni, ami a szülők számára is jelzésértékű.”

    A következő tanévre ismét 4 nagygimnáziumi osztály nyitását kérvényezik fenntartójuknál, a Nyitra megyei önkormányzatnál, ezenkívül egy nyolcévfolyamos osztályt is indítanának 24 diákkal. (vkm)

  • Selye János Gimnázium, Komárom

    A Selye János Gimnázium bemutatása

    Az iskola címe:            Király püspök utca 5., Komárom – Ul. bisk. Királya 5, 945 01 Komárno

    Az alapítás éve:           1649

    Tel.: 00421-35-7731 312; fax: 00421-35-7731 313; honlap: www.sjg.sk; e-mail: posta@sjg.sk

    Iskolaigazgató:           Andruskó Imre

    Igazgatóhelyettesek:   RNDr. Édes Erzsébet, Fonód Tibor

    Diákok száma:            569 (23 osztályban)

    Pedagógusok száma:  45

    Továbbtanulási arány felsőfokú intézményekben: 95% felett

    Oktatott idegen nyelvek: angol nyelv, német nyelv, spanyol nyelv

    További képzések: hivatalos felsőfokú német nyelvvizsga – DSD I. és DSD II. (Deutsches Sprachdiplom).

    Felszereltség: számítógépes szaktantermek internet-hozzáféréssel, könyvtár, konferenciaterem, nyelvi és természettudományi szaktantermek, tornaterem, konditerem, multifunkciós sportpálya, 3 streetballpálya, klubhelyiség, díszterem színpaddal, Free-Wifi.

    Szakkörök: magyar és szlovák nyelvi, angol, német és spanyol társalgás, matematika, fizika, biológia, kémia, geográfia, történelem, honismereti, bölcsészönképző, internet- és weblapkészítői kör, énekkar, Gimisz iskolai színjátszó kör, sportkörök – 55 szakkör.

    Diákélet: diákönkormányzat, Kaktusz diákújság, iskolai énekkar, diákzenekarok, művészeti nap, angol nap, német nap, spanyol nap, EU-nyelvek napja, sportnap, diáknap, sítúra, úszótanfolyam, Koszorúcska – tánctanfolyam, év végi after party sztárvendégekkel, 24 órás röplabdatorna, generációk találkozója – futball-, kosárlabda-, röplabda- és asztalitenisz-maraton; a DÖK által szervezett diákbálok.

    Egyéb lehetőségek: külföldi tanulmányi kirándulások (Anglia, Németország, Spanyolország, Ausztria, Lengyelország, Erdély), nemzetközi projektek, partneriskolai kapcsolatok (Szent István Gimnázium, Budapest; Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely), ösztöndíj-lehetőségek, versenyfelkészítés, tanulmányi és osztálykirándulások, a Király Püspök Alapítvány ösztöndíja.

    Kollégiumi elhelyezés: az Ipari Középiskola és a Marianum diákotthonaiban.

    Eredmények: a Nyitrai kerület legeredményesebb középiskolája, tanulmányi versenyekben megyei 1. hely, sportversenyekben 2. hely; diákjai kerületi és országos versenyek győztesei sport- és tanulmányi versenyeken, 1987-től fizikából 17 alkalommal a szlovák válogatott keretben – 2015-ben Bugár Dávid az indiai nemzetközi fizikaolimpián bronzérmet szerzett –, matematikából háromszor, a nemzetközi biológiaolimpián háromszor – 2016-ban Gergely Lajos a vietnámi nemzetközi biológiaolimpián sikeresen szerepelt –, német nyelvből egy komáromi diák a szlovák válogatottban, eTwinning-projektek – a 2013-as év legjobb szlovákiai projektje, fiatal tudósok versenye, Best in Deutsch nemzetközi németverseny 1. hely.

    Elismerések: 2012-ben Esterházy János-emlékérem; az 1956-os helytállásukért az akkori osztályoknak Tóth Ilona-emlékérem; 2017-ben a Magyar Tudományos Akadémia székházában átadott Magyar Örökség Díj.

    Innen indultak: Konkoly-Thege Miklós csillagász, Feszty Árpád festőművész, Kultsár István író, Szinnyei József irodalomtörténész, Selye János biológus-kutató, Burián László esperesplébános, Blaskovics József; 1950 után érettségiztek (a teljesség igénye nélkül): Erdélyi Géza, Koncsol László, Tőzsér Árpád, Zs. Nagy Lajos, Takács András, Nagy János, Bastrnák Ferenc, Viola Pál, Stirber Lajos, Dolník Erzsébet, Galán Géza, Szabó G. László (a Vasárnap szerkesztője), Szigeti László, Kaszás Attila, Héger Rudolf, Ódor Lajos, Tokár Géza, Orosz Örs, Borbély Alexandra, Sárközy Irén, Kristóf Réka...

    Az intézet kiváló tanárai voltak (a teljesség igénye nélkül): Katona István, Baróti Szabó Dávid, Czuczor Gergely, Gidró Bonifác, Pray György, Révay Miklós, Bíró Lucián, Harmos Károly, Turczel Lajos, Zsombor Jolán, Horváth József, Miklós Elemér, Gáspár Tibor, Szénássy Zoltán, Oláh Imre, Czókoly Béla, Konczer József, Farnbauer Béla, dr. Ipóth Barnabás.

    Hagyományápolás: 2004-ben alakult a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre, lapjuk a negyedévente megjelenő Komáromi Öregdiák, az évente megrendezett Nagytalálkozón Gránit-, Gyémánt- és Aranymatúra-oklevelet adnak át. Jeles évfordulók és események alkalmával az iskola évkönyvek, naptárak kiadásával emlékezik a történésekre.

Hírek, információk

Kapcsolat

  • Gymnázium Hansa Selyeho s vyučovacím jazykom maďarským - Selye János Gimnázium, Komárno - Komárom
    Ul. biskupa Királya 5, 945 01 Komárno
  • +421 35 7731 312

Fotogaléria